Hoe creëer ik een veilig wachtwoord?

Hoe creëer ik een veilig wachtwoord?

Wachtwoorden zijn erg belangrijk om je persoonlijke gegevens te beschermen. Toch weten hackers nog steeds illegaal aan persoonsgegevens te komen. Dit kan bijvoorbeeld door het raden van een wachtwoord. Ook kunnen jouw gegevens op straat komen te liggen via een datalek bij een bedrijf.

Creëer met behulp van deze tips een veilig wachtwoord en maak het hackers zo moeilijk mogelijk. 

1. Sterk wachtwoord 

Maak het hackers niet te makkelijk met een eenvoudig wachtwoord. Gebruik letters, cijfers en symbolen. Door de combinatie wordt het lastig om het wachtwoord te kraken. Gebruik minimaal 8 tekens. Hoe langer het wachtwoord hoe lastiger het te kraken is. In deze video, waarin wordt uitgelegd hoe criminelen een wachtwoord kraken, kun je zien hoe belangrijk een sterk wachtwoord is.

2. Variatie

Je beveiligt je online diensten goed, wanneer je gebruik maakt van variatie. Zorg dat je niet overal hetzelfde wachtwoord hebt. Zo kunnen hackers niet bij al je accounts, als ze onverhoopt je gebruikersnaam en wachtwoord van een bepaalde site in handen krijgen. Je beperkt hiermee de schade als je gedupeerd wordt. 

3. Gebruik een wachtwoordzin

Je kunt ervoor kiezen om een wachtwoordzin te gebruiken. Een hele zin als wachtwoord is gemakkelijk te onthouden en vaak moeilijker te kraken dan een kort wachtwoord met verschilkende tekens. Soms is een wachtwoord gelimiteerd aan een maximaal aantal tekens en is het gebruik van een wachtwoordzin niet mogelijk.

4. Wees origineel 

Wees creatief in het verzinnen van je wachtwoord. Hackers weten meer dan jij denkt. Een voor de hand liggend wachtwoord, zoals namen, geboortedata of adressen, weten zij zo te kraken. 

5. Test je wachtwoord

Wil je zeker weten of je wachtwoord veilig is, doe dan deze test op veiliginternetten.nl.

6. Gebruik een wachtwoordmanager

Hoe meer accounts je aanmaakt, hoe meer wachtwoorden je nodig hebt. Het gebruik van één wachtwoord voor alles wordt sterk afgeraden, maar het gebruik van tientallen wachtwoorden maakt het lastig om de juiste te onthouden. Het gebruik van een wachtwoordmanager kan hierbij helpen.